Yılların eskimeyen nişancı oyuncu Half-Life hala oyuncular tarafından ilgi görmeye devam ediyor. Half-Life oynarken takım kurmak veya arkadaşlarınızla bir takım kurup mücadele etmek için takımınıza özel server yani sunucu kurabilirsiniz.
Steam üzerinden Half-Life server kurma nasıl yapılır detaylı anlatım ile haberin devamında... Steam üzerinden kolayca gerçekleştirebileceğiniz Half-life server kurma işleminden sonra oynamak için tek gereken internet bağlantınızın olması.
Half-Life Server Nasıl Kurulur?
Adım 1: Bilgisayarınıza Steam indirin ve kurulumu tamamlayın.
Adım 2: Half-Life oyununu başlatın.
Adım 3: Start Dedicated Server sayfasını açın.
Adım 4: Server adı belirleyin.
Adım 5: Haritayı belirleyin.
Adım 6: Ağ seçeneğini Internet olarak belirleyin.
Adım 7: Sunucuya dahil olacak oyuncu sayısını belirleyin.
Adım 8: UDP Port varsayılan olarak kalabilir.
Adım 9: Dilerseniz server parolası belirleyin.
Adım 10: Tüm düzenlemeleri yaptıktan sonra Start Server butonu ile sunucuyu başlatın.
Adım 11: Half-Life server kurma işlemi tamamlandı.
Steam üzerinden Half-Life özel server kurma işlemi için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır. Start Dedicated Server ekranı üzerinden kuracağınız server hakkındaki tüm düzenlemeleri ve özelleştirmeleri yapabilirsiniz. Sunucuyu başlatmadan önce seçenekleri doğru olarak belirlemezseniz veya unutursanız, sunucuyu başlattıktan sonra da bu üzerinde düzenleme ayarı yapabilirsiniz.
Half-Life Server Özelleştirme Seçenekleri
- Ana düzenlemeler
- Server yapılandırması
- Server istatistikleri
- Oyuncu düzenlemeleri
- Server yasakları
- Server konsolu
Ana düzenlemeler:
Half-Life sunucusunu kurduktan sonra eğer kurulum aşamasında bazı yanlış düzenlemeler yaptıysanız yeniden başlatmadan ya da yeni bir server kurmadan bu düzenlemeleri değiştirebilirsiniz. Sunucu adına tıkladıktan sonra açılan sayfanın Main sekmesi üzerinden sunucu adını, ağ ayarlarını, haritayı, parolayı ve diğer ana düzenleme seçeneklerini değiştirin.
Server yapılandırması:
Sunucu adına tıkladıktan sonra açılan sayfanın Configure sekmesi üzerinden süre limitini, kazanma limitini, raunt limitini, raunt sayısını, donma süresini, satın alma süresini, başlangıç parasını, kamera türünü, ses ayarlarını, izleme seçeneklerini, dost ateşini ve oyun ile ilgili diğer seçenekleri düzenlemeniz mümkün.
Server istatistikleri:
Sunucu adına tıkladıktan sonra açılan sayfanın Statistics sekmesi üzerinden oyuncu sayısını, server pingini, geliş pingini, çıkış pingini, sunucunun CPU kullanımını ve FPS değerini görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.
Oyuncu düzenlemeleri:
Sunucu adına tıkladıktan sonra açılan sayfanın Players sekmesi üzerinden o sırada oyunda bulunan tüm oyuncuları görmeniz ve kontrol etmeniz mümkün. Eğer oyun sırasında sorun çıkaran bir oyuncu varsa onu atabilir ve bir daha sizinle aynı sunucuya dahil olmasını engelleme şansınız var.
Server yasakları:
Sunucu adına tıkladıktan sonra açılan sayfanın Bans sekmesi üzerinden Players sekmesinde engellediğiniz ve oyundan attığınız oyuncuları yeniden sunucuya dahil edebilirsiniz. Sunucunuza yeni bir oyuncu eklemek için onun IP adresini ve Steam hesap adını bilmeniz gerekir.
Server konsolu:
Sunucu adına tıkladıktan sonra açılan sayfanın Console sekmesi üzerinden oyuncu hareketlerini görüntüleyebilirsiniz. Görüntülemenin yanı sıra bu sekmeye özel bazı komutlar girerek hızlı işlemler gerçekleştirmeniz mümkün. Aynı sekme üzerinden hem komut girmeniz hem de bu komutları geri alabilirsiniz.
Half-Life Server Komutları
- addip komutu ve IP adresi ile birlikte girilen dakika boyunca oyuncu yasaklanır.
- banid komutu ve Steam kimliği ile birlikte girilen dakika boyunca oyuncu yasaklanır.
- kick komutu ve Steam kimliği ile birlikte girilen dakika boyunca oyuncu sunucudan atılır.
- changelevel komutu haritayı değiştirir.
- dropclient komutu ve kullanıcı kimliği söz konusu oyuncuyu sunucudan atar.
- heartbeat komutu, ana sunucuya sinyal gönderir.
- info komutu ve Steam kimliği söz konusu oyuncu bilgilerini görüntüler.
- kick komutu ile birlikte girilen oyuncu adı ya da kullanıcı kimliği söz konusu oyuncuyu sunucudan atar.
- listid komutu, sunucudaki yasaklı Steam kimliklerini görüntüler.
- listip komutu, sunucudaki yasaklı IP adreslerini görüntüler.
- maps komutu, tüm haritaları listeler