knight-online-haberleri
Knight Online Haberleri
pubg-mobile-haberleri
Pubg Mobile Haberleri
valorant-haberleri
Valorant Haberleri
league-of-legends-haberleri
League of Legends Haberleri
cs2-haberleri
CS2 Haberleri
metin2-haberleri
Metin2 Haberleri
black-desert-haberleri
Black Desert Haberleri
diger-oyun-haberleri
Diğer Oyun Haberleri
BOOMHAUER BOOMHAUER @editor
Steam Deck Nedir? Kurulum Adımları
Bu Haberi 322 Kişi Okudu

Steam Deck Nedir? Kurulum Adımları

Taşınabilir oyun konsolları/bilgisayarları günümüzün en popüler cihazlarındandır. Evde, işte, okulda veya seyahatlerinizde yanınızda taşıyabileceğiniz el konsolları oyun keyfini dilediğiniz yerde çıkarmanıza olanak tanır.

 



Valve’ın yeni nesil oyun konsolu Steam Deck’te bu tarz konsollar arasında yer alır. Ancak Steam Deck için oyun konsolu tabiri biraz yetersiz kalır. Çünkü Steam Deck aynı zamanda bir taşınabilir oyun bilgisayarıdır.



Bu yazımızda Valve’ın son teknoloji harikası Steam Deck incelemesi ile karşınızdayız. İşte Steam Deck hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar:


Steam Deck Nedir?


Steam Deck, PC ve konsol benzeri bir oyun deneyimi için tasarlanmış, taşınabilir oyun bilgisayarıdır. Genellikle taşınabilir oyun konsolu olarak bilinir. Ancak bu bilgi yanlıştır. Zira Steam Deck bir oyun konsolundan daha çok taşınabilir oyun bilgisayarı olarak tanımlanmalıdır.


Steam Deck Özellikleri Nelerdir?


Steam Deck özellikleri şunlardır:

 

  • Steam Deck belirli bir ortama bağlı kalmadan Wi-Fi internet bağlantısı aracılığıyla Steam kütüphanenize erişmenizi sağlar. (Eğer Steam hesabınız yok ise Steam Deck aracılığıyla hemen bir tane oluşturabilirsiniz)
  • Valve ve AMD ortaklığıyla geliştirilen Zen 2 + RDNA 2 mimarisine sahip işlemcisi ve ekran kartıyla Steam Deck, yüksek grafik ayarlarında bile en iyi deneyimi sunuyor.
  • Steam Deck’in kapladığı hacim ilk başta fazla görünebilir, ancak ergonomik tasarımı sayesinde uzun saatler boyunca rahatça kullanılabilir.
  • Steam Deck; Elden Ring, Cyperpunk 2077 gibi yüksek grafiklere sahip oyunlarda 1.5 saat pil ömrü sunarken Stardew Valley gibi düşük grafiklerde oynanabilen oyunlar için 3 saatlik pil ömrü sunar.
  • HDR OLED ekran seçeneklerine sahip modelleri oyunları daha canlı renklerde oynamanıza imkan tanır.
  • Wi-Fi 6E teknolojisine sahip olan Steam Deck artırılmış bant genişliğine ve düşük gecikmeye sahiptir. Bu da oyunları daha hızlı indirmenize olanak tanır.


Yukarıda listelediğimiz özelliklerin yanı sıra Steam Deck’in başlıca özellikleri şunlardır:


Steam Deck Hafızası Ne Kadar?


Steam Deck modelleri 512 GB NVMe SSD ve 1 TB NVMe SSD belleğe sahiptir. Ayrıca her iki belleğe ek olarak Micro SD yuvası bulunur.



Ayrıca Steam Deck hafıza kartı için yükseltme yapabilirsiniz. Örneğin 2 TB hafızalı M2. NVMe SSD satın alarak 512 GB veya 1TB hafıza kartlı Steam Deck’inizin bellek kapasitesini artırabilirsiniz.


Yine de her iki modelin orijinal hafızası onlarca oyunu indirip oyamanıza olanak tanır. Eğer depolama sorunları yaşıyorsanız oynamadığınız bir oyunu silerek Steam Deck’inizde yer açabilir, yeni oyunlar yükleyebilirsiniz.


Steam Deck Ekran Kartı Kaç GB?


Steam Deck’in ekran kartı, AMD tarafından geliştirilen RDNA 2.0 destekli Van Gogh GPU’dur. RAM miktarı 16 GB’tır. Bu belleği hem CPU hem de GPU birlikte kullanır. RAM’in 1 GB belleği Steam Deck açılışında GPU VRAM olarak değerlendirirken oyunlarda CPU ve GPU paylaşımlı olarak RAM’i kullanır.


Steam Deck İnternetsiz Oynanır Mı?


Steam Deck’e indirdiğiniz oyunlar çevrimdışı oynanışı destekliyorsa internetsiz oynayabilirsiniz. Hatta SteamOS’u PC’de olduğu gibi çevrimdışı kullanabilirsiniz.



Ancak Steam Deck zaman zaman güncellemeye ihtiyaç duyar. Bu nedenle cihazınızın güncel kalması için internet bağlantısına ihtiyaç duyabilirsiniz. Güncellemeler, hem sistem performansını iyileştirmek hem de güvenlik açıklarını kapatmak için önemlidir. SteamOS ve oyunlarınızın en iyi performansı göstermesi için bu güncellemeleri düzenli olarak yapmanız önerilir.


Bir Oyunun Steam Deck'te Çalışıp Çalışmadığını Nasıl Anlarız?


Steam Deck; Elden Ring, Diablo IV ve Dead by Daylight gibi popüler oyunların yanı sıra 5 bin Steam oyunu ile uyumludur. “Deck Verified” etiketini gördüğünüz her oyunu Steam Deck’e indirerek oynayabilirsiniz.


Steam Deck Nasıl Kurulur?


Steam Deck'inizi kurarken ve kullanırken en iyi deneyimi yaşamak için bu rehberi dikkatlice takip edebilirsiniz. Bu rehberde, cihazınızı kurma ve kullanma sürecinde karşılaşabileceğiniz yaygın sorunları çözmek için gerekli adımlar ayrıntılı olarak ele alınmıştır.


Sistem Güncellemeleri ve Yeniden Başlatma


Steam Deck'inizi kurduktan sonra, olası sorunları en aza indirmek için mevcut tüm sistem güncellemelerini yüklemeniz önemlidir. 



Bunun için Steam > Ayarlar > Sistem > Yazılım Güncellemeleri yolunu izleyin. Güncellemeleri yükledikten sonra, Steam Deck'inizi yeniden başlatmalısınız. Bunu Yazılım Güncellemeleri bölümünden veya Steam > Güç > Yeniden Başlat seçenekleriyle yapabilirsiniz. 


Güç ve Şarj Sorunları


Steam Deck'iniz yanıt vermiyorsa, güç düğmesini 4 saniye (OLED modeller için 7 saniye) basılı tutarak yeniden başlatmayı deneyin. Cihaz açılmıyorsa, güç düğmesini 10 saniye (OLED modeller için 16 saniye) basılı tutun.



LCD modeller için ilk açılışta cihazı kısa süreliğine şarj edin. Güç düğmesi yanıt vermiyorsa, Ses + düğmesini basılı tutarak BIOS'tan Steam Deck'i seçin. Cihaz uzun süre şarjda kaldıysa ve %100'den az şarj gösteriyorsa endişelenmeyin; bu normaldir ve pil sağlığını korur.


Giriş Sorunları


Steam Deck'inizle ilgili giriş sorunları yaşıyorsanız, Steam > Ayarlar > Kontrolcü > Kontrolcü Girişlerini Test Et seçeneğine giderek herhangi bir sorunu tanımlamanıza yardımcı olacak bir test paketi çalıştırabilirsiniz. Testleri tamamladıktan sonra B düğmesine uzun basarak çıkabilirsiniz.


Denetleyici Yapılandırmaları


Bir oyunun kontrollerini değiştirmek için Kitaplığınızdaki bir oyunu vurgulayıp A düğmesine basarak oyun ayrıntılarına gidin. Gamepad simgesini seçerek kontrol ayarlarını açabilir ve düzenleyebilirsiniz. Ayrıca mevcut şablonu seçip R1 ile Topluluk Düzenleri'ne giderek topluluk tarafından paylaşılan yapılandırmalara göz atabilir ve bunları uygulayabilirsiniz.


Yazılım ve Görüntü Ayarları


Yazılım bilgisi ve sorun giderme için yazılım kılavuzuna bakın. Steam Deck'in LCD ekranı 60Hz, OLED ekranı ise 90Hz yenileme hızına sahiptir. Yenileme hızını ayarlardan düşürebilirsiniz, ancak bu sınırların üzerinde ayarlar performansı iyileştirmez ve pili hızlı tüketir.


Ses Ayarları


Steam Deck'in ses ayarlarını Steam > Ayarlar > Ses'ten yapabilirsiniz. Hoparlörlerden ses gelmiyorsa, Bluetooth, USB-C veya 3,5 mm jak aracılığıyla ses özellikli başka bir aygıtın bağlı olmadığından emin olun. Farklı bir çıkışa geçin ve varsayılan hoparlörlere geri dönün. TV'ler ve bazı monitörler de harici ses cihazlarıdır. 



Kullanıcı arayüzü seslerinin etkinleştirildiğinden emin olmak için Steam > Ayarlar > Ses > Kullanıcı Arayüzü Seslerini Etkinleştir bölümünü kontrol edin. Hala ses yoksa sisteminizi yeniden başlatın (Steam > Güç > Yeniden Başlat)


Kulaklıklar


Çoğu 3,5 mm ve Bluetooth ses cihazı Steam Deck ile uyumludur ancak bazı cihazlar SteamOS ile uyumsuz olabilir. Bu durumda farklı cihazları denemeniz gerekebilir. LCD model Steam Deck'te, 3,5 mm ses fişi kullanıldığında dahili mikrofon kullanılamaz. Ses için 3,5 mm ses fişi kullanırken dahili mikrofonlu kulaklık kullanmalısınız. OLED modelde ise dahili mikrofon, ses için 3,5 mm ses fişiyle birlikte aynı anda kullanılabilir. Bluetooth ses cihazı kullanılırken dahili mikrofon kullanılabilir durumda olacaktır.


Bluetooth Ayarları


Steam Deck'te Bluetooth cihazı eşleştirmek için cihazın eşleştirme modunda ve Bluetooth'un etkin olduğundan emin olun (Ayarlar > Bluetooth). Cihazınızı listeden seçin. Bağlantı sorunlarında cihazı unutup yeniden eşleştirin. Cihaz listede yoksa "Tüm cihazları göster" seçeneğini açın. Gecikme veya performans sorunlarında bağlantıyı kesip yeniden bağlanın veya farklı bir A2DP codec bileşenine geçin.


Wi-Fi Ayarları


Steam Deck'inizi ilk kez kullanıyorsanız, kurulum işlemi sırasında bir Wi-Fi ağına bağlanmanız gerekecektir. Şifrenizi girmek için ekran klavyesini kullanabilirsiniz. Farklı bir ağa bağlanmak istiyorsanız Steam > Ayarlar > İnternet'e gidin, ağınızı seçin ve şifreyi girin.


Veri Depolama


Steam Deck varsayılan olarak yerleşik depolamayı kullanır. Depolamayı Steam > Ayarlar > Depolama'dan yönetebilirsiniz. MicroSD kartları kullanmadan önce formatlamak için alt yuvadaki kartı takın ve Steam > Ayarlar > Sistem > SD kartı formatla seçeneğine gidin. UHS-I (sınıf 3 veya daha iyisi) microSD kartlar desteklenir; UHS-II ve UHS-III kartlar çalışabilir ancak daha yüksek veri hızları desteklenmez.


Masaüstü Modu


Masaüstü Moduna erişmek için Steam > Güç > Masaüstüne Geç seçeneğini kullanın. Fareyi sağ izleme dörtgeniyle hareket ettirin, sol tıklama için R2'yi, sağ tıklama için L2'yi kullanın. Masaüstü Modunda Steam Deck normal bir bilgisayar gibi çalışır; internette gezinebilir, uygulama indirip yükleyebilir ve Steam dışı programları çalıştırabilirsiniz. Ancak, kullanmak istediğiniz her şeyin Arch Linux'u desteklediğinden emin olun.


Bakım ve Temizlik


Steam Deck'inizi korumak için çantasında saklayın. Ekranı kuru bir mikrofiber bezle temizleyin. Dış yüzeyleri temizlemek için az miktarda izopropil alkolü beze dökün, doğrudan ekrana uygulamayın. Soğutucu ve fan deliklerini temizlemek için basınçlı hava kullanmaktan kaçının.


Uzun Süreli Depolama


Steam Deck'inizi uzun süre kullanmayacaksanız, pil sağlığını artırmak için depolama moduna geçirebilirsiniz. Cihazı normal şekilde kapatın, Ses + düğmesini basılı tutun ve güç düğmesine basın. BIOS menüsüne önyükleme yaparak Pil Depolama Modunu seçin ve onaylayın. Depolama modundan çıkmak için sağlanan güç kaynağını takın ve cihazınızı normal şekilde açın.