Auto chess ya da auto battler olarak bilinen, oyuncuların tahtaya karakterlerini en güçlü şekilde sürmeye çalışarak otomatik bir şekilde savaştığı oyun türünün League of Legends versiyonu olarak tanımlayabileceğimiz Teamfight Tactics, 26 Haziran 2019 yılında piyasaya çıkışının ardından her geçen yıl üstüne koyarak ilerlemiş ve hem PC hem de mobil platformlarda milyonlarca oyuncuya ulaşmıştır.
Peki, stratejinin oldukça ön planda olduğu, 8 oyuncu arasından galibiyete ulaşabilmek için konsantrasyon ve basit de olsa bir bütçe hesaplaması gerektiren LOL TFT nasıl oynanır? Bu sorunun cevabı oynamak istediğiniz oyun stiline göre değişiklik gösterse de TFT’de her oyuncunun bilmesi gereken temel özellikler bulunmaktadır.
Teamfight Tactics rehber yazımızda, hem yeni başlayan oyuncular hem de TFT’de daha rahat maç kazanarak yüksek elolara ulaşmak isteyen oyuncular için oyunun temel mekaniklerinden ve bildiğiniz zaman fark yaratacak bazı TFT özelliklerinden bahsediyoruz.
Teamfight Tactics Nasıl Oynanır?
TFT nasıl oynanır sorusunun tek bir cevabı bulunmasa da Teamfight Tactics oynarken özellikle yeni başlayan oyuncuların ne olduğunu anlamakta zorlandığı bazı TFT mekaniklerini bilmek gerekmektedir. Teamfight Tactics oynarken asıl amaç, 8 oyuncu arasından birinci olabilmek için diğer tüm oyuncular elenene kadar canınızı 0’ın üstünde tutmaktır.
Bunu başarmak için kendi tft taktiklerinizi geliştirmeli ve yapacağınız hamleleri düşünerek rakiplerinizi yenmeniz gerekmektedir. İşte, tft oynayan her oyuncunun bilmesi gereken temel tft mekanikleri ve araçları:
- Altın: TFT'de marketten şampiyon almak, xp alarak seviye atlamak, şampiyon marketini yenilemek gibi önemli mekanikler için kullanılmaktadır. Sahip olunan her 10 altın başına ekstra fâiz altını kazanırsınız. Ancak, bazı eklentilerin sağladığı bonuslar yoksa en fazla 50 altın faiz sağlamaktadır. Galibiyet ve mağlubiyet serileri de ekstra altın kazanmanızı sağlamaktadır. Dolayısıyla, altınınızı neye ve ne zaman harcayacağınızı planlamak teamfight tactics nasıl oynanır sorusunun temelini oluşturan mekaniktir. TFT'de doğru harcamalar sizin zafere, gereksiz harcamalar ise mağlubiyete taşımaktadır.
- Şampiyonlar: TFT'de tahtanıza koyduğunuz şampiyonlar 1, 2, 3, 4 ve 5 altınlık olmak üzere farklı seviyelere ayrılmaktadır. Şampiyon seviyeleri, şampiyonun nadirliğini ve gücünü etkilemektedir. Ayrıca, aynı şampiyondan üç tane satın alırsanız, üçü birleşerek o şampiyonun 2 yıldızlı, daha güçlü bir versiyonunu oluşturmaktadır. Aynı şekilde, aynı şampiyondan 9 tane alarak yani aynı şampiyonun 3 tane 2 yıldızlı versiyonuna sahip olarak o şampiyonun 3. seviye haline sahip olabilirsiniz. Kulağa biraz karışık gelse de pratikte oldukça anlaşılması kolay olan şampiyon seviyeleri, güçlü bir kompozisyona sahip olmak için oldukça önemlidir. Ayrıca, oyundaki şampiyonların sınıfları bulunmaktadır. Aynı sınıftan olan karakterleri kullanarak bir kompozisyon oluşturmak güçlü bonuslar etkinleştirdiğinden oldukça önemlidir.
- XP Almak: TFT seviyeniz tahtaya ne kadar şampiyon koyabileceğinizi belirleyen mekaniktir. Örneğin, 4. seviye bir oyuncunun tahtasında dört şampiyon bulunmaktadır. Ayrıca, seviyeniz yükseldikçe yüksek seviye şampiyonların markette karşınıza çıkma ihtimali artmaktadır. XP almanın bedeli ise 4 altındır. Dolayısıyla, XP almadan önce oynamak istediğiniz kompozisyonu ve sahip olduğunuz altını göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir. Son olarak, her tur sonunda, para harcamadan otomatik olarak oyuncular 2 XP kazanmaktadır.
- Yenile: Tft yenile mekaniği 2 altın karşılığında marketi yenilemek ve karşınıza çıkan şampiyonları değiştirmek için kullanılan mekaniktir. Marketi yenileyerek kompozisyonunuzda yer vermek istediğiniz şampiyonların karşınıza çıkmasını sağlayabilir, şampiyonlarınızın seviyesini artırabilirsiniz. Yine de, sahip olduğunuz seviye farklı seviyedeki şampiyonların çıkma şansını etkilediğinden ve şampiyonlar seviyelerine göre markette sınırlı sayıda bulunduğundan dolayı, marketi yenilemeden önce diğer oyuncuların sahip olduğu şampiyonlara ve seviyenize dikkat etmek boşuna altın harcamanızın önüne geçmektedir.
Örneğin, 5 altınlık bir şampiyondan markette yalnızca 10 tane bulunduğundan, diğer oyuncular 5 altınlık bir şampiyondan hali hazırda 8 taneye sahipse, o şampiyonu ikinci seviyeye çıkarmanız matematiksel olarak mümkün olmadığından marketi yenilemeniz boşa para harcamaktan başka bir şey değildir.
- Şampiyon Satma: TFT'de şampiyon satma mekaniği de bulunmaktadır. Şampiyon satarak oynadığınız kompozisyonu üzerinde değişiklikler yapabilir veya bütçe planlaması için sahip olduğunuz altın sayısını artırabilirsiniz. Özellikle lobinizde sizin oynamak istediğiniz kompozisyonu oynayan çok sayıda oyuncu varsa başka bir kompozisyona geçiş yapmak için bu mekaniği kullanabilirsiniz. Ayrıca, bir şampiyonun üzerinde bulunan eşyayı başka bir şampiyona vermek için de o şampiyonu satabilirsiniz. Çünkü, bir şampiyon sattığınızda, o şampiyonun üzerinde bulunan eşya tekrar elinize gelmektedir.
- İtemler: TFT'de item yapabilmek için iki eşya parçasını birleştirmek gerekmektedir. Bu eşya parçaları, her turun ortasında bulunan carousel’den, pve roundlarındaki düşmanları yenerek veya eklentiler aracılığıyla alınmaktadır. Ayrıca, yine eklentiler sayesinde veya oyunun geç safhalarındaki carousel ve pve turlarında tamamlanmış itemler bulmak da mümkündür. İtemler şampiyonları güçlendiren en önemli unsurlardan biri olduğundan, oynamak istediğiniz kompozisyona ve şampiyonlara göre eşya seçimi yapmak oldukça önem taşımaktadır.
Çünkü, mükemmel bir kompozisyon oluştursanız bile gerekli eşyalara sahip değilseniz oyunu kaybedebilirsiniz. Eşya parçalarını kullanarak hangi itemleri elde edebileceğinizi öğrenmek içinse o eşyaya sağ tıklayabilirsiniz. Son olarak, eğer işinize yaramayan eşyalar varsa ‘‘yeniden işleyici’’ eşyasını kullanarak o eşyayı rastgele yeni bi eşyayla değiştirebilirsiniz. Ayrıca, eğer bir şampiyonu satmadan üzerindeki eşyayı elinize almak istiyorsanız ‘‘manyetik sökücü’’ kullanmanız gerekmektedir.
Teamfight Tactics Carousel Nedir?
Her turun ortasında yapılan carousel turunda oyuncular sırasıyla ortada dönen bir şampiyon ve o şampiyonun üzerinde bulunan eşyayı seçmektedir. Carousel’de çıkan eşyalar oyun ilerledikçe değişmektedir. Oyunun geç safhalarında carousel’den parça eşyalar yerine tam eşyalar çıkmakta ve şampiyonların nadirlik seviyeleri de artmaktadır.
Carousel ile ilgili en önemli ayrıntıysa, seçim sırasının oyuncuların sahip olduğu canlara göre yapılmasıdır. En düşük cana sahip oyunculardan en yüksek cana sahip oyunculara kadar ikişer ikişer sırayla seçim yapmaktadır. Dolayısıyla, carousel’de öncelikli olmak istiyorsanız mağlubiyet serisi yapabilirsiniz.
Teamfight Tactics Augments Nedir, Ne İşe Yarar?
2-1, 3-2, ve 4-2 turlarında her oyun toplamda 3 adet seçilebilen eklentiler oyunculara kalıcı bonuslar sağlamaktadır. Nadirlik seviyelerine göre gümüş, altın ve hextech olarak üçe ayrılan eklentiler, birçok farklı özelliğe sahiptir. Bazı eklentiler savaş esnasında takımınıza bonuslar sağlarken, bazıları eşya, bazılarıysa altın sağlamaktadır. Dolayısıyla, oynayacağınız kompozisyona ve rakiplerinize göre eklenti seçmek oyu kazanabilmek için oldukça önemlidir.
Teamfight Tactics Efsaneler Nedir?
Set 9 ile tftye eklenen efsaneler, karşınıza çıkacak eklentilerden bir tanesini efsanenin sunduğu eklentilere göre değiştirmektedir. Oynamak istediğiniz kompozisyon için yararlı olduğunu düşündüğünüz bir eklentiye sahip efsaneyi seçmek, oyun içerisinde size büyük bir avantaj sağlayacaktır. TFT'de toplamda 15 tane efsane bulunmaktadır.
Teamfight Tactics Modları Nelerdir?
League of Legends’da farklı oyun modları bulunduğu gibi, TFT'de de farklı oyun modları bulunmaktadır. Şu anda güncel olarak dört tane bulunan tft modları aşağıda listelenmiştir:
- Normal: Yeni başlayan veya farklı kompozisyonlar denemek isteyen oyuncular için harika bir mod olan normal mod, oyuncu rankını etkilememektedir. Normal moda birlikte toplam 8 kişi girebilmek mümkündür.
- Dereceli: Dereceli mod, tft rankını artırmak ve sezon sonu ödülleri gibi tft içeriklerinden yararlanabilmek için oynanması gereken moddur. Tft rankı da League of Legends rankı gibi demirden başlayıp şampiyonluk aşamasına kadar uzanmaktadır. Dereceli oyunlarda ilk dörde girdiğiniz takdirde lp kazanır, ilk dördün altında kazandığınız zaman lp kaybedersiniz. Ayrıca, elmas ve daha düşük seviye ranklarda toplam 3 kişiye kadar birlikte oyuna girebiliyorken, ustalık seviyesinden sonra yalnızca solo bir şekilde dereceli oyunlara girebilirsiniz.
- Hiper Yenileme: En basit şekilde tft’nin hızlandırılmış versiyonu olarak tanımlanabilen hyper roll modunda elde edilen altın ve deneyim miktarı iki kat artılışmıştır. Ayrıca, diğer modların aksine oyuncular 100 canla değil 20 canla başlamaktadır ve faiz geliri bu modda bulunmamaktadır. 4.200 lpye ulaşana kadar 8, daha sonra en fazla 2 kişi hyper roll moduna birlikte girebilmek mümkündür.
- Muhteşem İkili: Bu modda, isminden de anlaşıldığı gibi solo değil 2 kişilik takımlar haline oynanan bir moddur. Double Up modunda, iki kişilik toplam dört takım bulunmaktadır ve her takımı oluşturan iki oyuncu 100 canı ortak olarak kullanmaktadır. Yani, siz kazansanız bile takım arkadaşınız bir tur kaybettiğinde takımın canı azalmaktadır. Eğer, takım arkadaşınız kaybetmeden hızlı bir şekilde kazanırsanız açılan portala sağ kalan birimleriniz girerek takım arkadaşınıza yardım etmeye gidersiniz.
Aynı şekilde takım arkadaşınız da size yardıma gelebilir veya rakip oyunculardan birisi karşınıza gelebilmektedir. Ayrıca, oyunun belli evrelerinde takım arkadaşınıza eşya gönderebilir, hatta sınırlı sayıda verilen rünleri kullanarak takım arkadaşınıza ihtiyacı olan bir karakter bile gönderebilirsiniz. Son olarak, bu modda ölmeden önce takımların canı 1’e düşmektedir. 1 cana düştükten sonra bir tur kaybeden oyuncular ise elenmektedir.
En İyi TFT Kompozisyonları
İçerisinde birçok mekanik bulunan lol tft taktik ve strateji gerektiren bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla, en güçlü tft kompozisyonları hakkında bilgi sahibi olmak geliştireceğiniz stratejiler ile rakiplerinizi daha kolay alt etmenize yardımcı olmaktadır. İşte, sizler için listelediğimiz en güçlü tft kompozisyonları:
Shurima & Freljord Akshan Taşıyıcı
Bu kompozisyonun olmazsa olmazı Akshan’ın üçüncü yıldıza ulaşmasıdır. Üçüncü yıldız bir Akshan, tahtanın en arkasında ortaya konumlandığında rakip taşıyıcıları adeta yok etmektedir.
Ayrıca, Akshan’a ‘‘Runaan’ın Kasırgası’’ itemini verdiğinizden emin olun. Çünkü, bu eşya sayesinde Akshan ultisini birden fazla düşmana atmaktadır. Akshan’ın güçlü ultisine Freljord karakterlerin açmış olduğu aşındırma özelliği de dahil olduğunda oldukça güçlü bir sinerji ortaya çıkmaktadır.
Shurima Azir Taşıyıcı
Azir sizi zafere götürebilecek oldukça güçlü bir şampiyondur. Bu kompozisyonda Nasus ve Azir’den olabildiğince faydalanmak için gerekli eşyaları onlara vermeniz gerekmektedir. Ayrıca, görselde Jarvan’da bulunan shurima amblemini bulamazsanız, Swain yerine herhangi bir Shurima şampiyon koyarak 5 Shurima bonusunu açabilirsiniz. Eğer Swain’i çıkardığınızda tank şampiyonlarınızın diğer oyunculara kıyasla güçsüz kaldığını düşünüyorsanız 3 Shurima bonusuyla da oynayabilirsiniz.
İonia & Atılgan
Bu kompozisyonda önemli olan 6 İonia ve 4 Atılgan bonuslarından faydalanabilmektedir. Kompozisyonun taşıyıcıları Kai’Sa ve Yasuo’dur. Ayrıca, eğer bir İonia amblemi bulabilirseniz bu amblemi Kai’Sa’ya verebilir, Zed yerine Heimerdinger, Sion ya da K’Sante gibi 5 altınlık şampiyonlar tercih edebilirsiniz.
Noxus İmparatorluğu
Bu kompozisyonla galibiyete ulaşabilmek için Darius ve Katarina’yı üç yıldız yapmanız gerekmektedir. Bunun için 7. seviyede slow roll yani 50 altın üzerinde yenileme yaparak Darius ve Katarina aramanız önemli bir şarttır. Darius ve Katarina’nın itemlerini tamamladıktan sonra Azir’e de eşya yapabilirsiniz.
Mahir
Mahir şampiyonlar birden fazla yetenek kullanarak rakip taşıyıcıları kısa sıra içerisinde alt etme potansiyeline sahip şampiyonlardır. Bu kompozisyonla galibiyet alabilmek için öncelikle Sona olmak üzere olabildiğince fazla karakter üçlemeniz gerekmektedir. Ayrıca, Sona’yı rakip taşıyıcıların çaprazına gelecek şekilde konumlandırmak en mantıklı dizilimdir.