Valorant, League of Legends yapımcılarından gelen hamleyle adından çok konuşturan bir oyun olarak bütün dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Yalnızca ülkemizde değil, dünyanın her yerinde büyük bir beklenti yaratan bu yeni bilgisayar oyunu, sonunda piyasaya çıkarak oyun severlerle kavuştu. 5’e 5 takımlarla oynanan taktiksel nişancı oyunu olan Valorant, güncel olarak tüm oyuncuların erişebileceği bir konumda. Dilerseniz biraz oyunun içeriğinden bahsedelim.
Valorant Nedir?
Geçtiğimiz aylarda dikkatleri üstüne çekmeyi başaran bu yeni bilgisayar oyunu, 5’e 5 takımlar kurularak oynanan bir ekip oyunudur. Kurulan iki takım, birbirlerine karşı tam 24 turda mücadele ediyor ve tur bazlı olarak savaşıyor. Asıl olarak taktiksel nişancılığa dayanan bir silah oyunu olan Valorant, dünyanın her yerinden aynı anda tek sunucuyla oynanabilen bir oyundur. Strateji temelli bu oyun, Riot Games tarafından ücretsiz olarak tanıtılmaktadır fakat oyun mağazasının içinde Valorant Points olarak kullanılan bir para birimi vardır. VP yani Valorant Point ile mağazalardan silah, silah kaplamaları ve oyunda kullanılacak diğer malzemeler alınabilmekte.
Valorant’ta 5v5 olarak kurulan iki takım saldırı ve savunma takımlarıdır. Takımlardaki 5 oyuncu Agent adı verilen karakterlerdir, şu anda oyunda 15 ajan karakter vardır. Oyunun amacı “spike”ı patlatmaya dayalıdır. Bu nedenle saldırı ve savunma takımları arasında oyunu kazanmanın üç yöntemi vardır diyebiliriz. Bunlar, rakip takımın oyuncularına saf dışı bırakabilmek için saldırmak, spike bombasını çözmek ve spike bombasını patlatmaktır. Yani temelde Valorant oyununda rakipler üç farklı yöntemle birbirlerini mağlup edebilmektedir. Oyunun temel taşı olan spike bombasından biraz bahsedecek olursak, spike her turun başında saldırı takımından bir oyuncuya verilir ve “G” tuşuna tıklayarak kurulabilir. Kurulması dört saniye süren bu bomba kurulduktan 45 saniye sonra patlar. Spike bombası o kadar güçlüdür ki patlatıldığında alandaki tüm oyuncuları öldürebilme olanağına sahiptir.
Valorant’ın İçeriği
Taktiksel bir oyun olduğundan Valorant oynarken rakip takımı iyi analiz etmek ve stratejik hamleler yapmak oyunu daha keyifli hale getirecektir. Türkçe dil desteği ile artı puan toplayan Valorant, kendi içinde güzel bir oyun kurgusuna sahip olan oyunlardandır.
Oyunun kendi dinamiklerine alışmak başta biraz zaman alsa da rakip takımı iyi analiz edip haritayı dikkatli inceler hatta ezberlerseniz çok da karmaşık olmayan bir oyun olmadığını görebilirsiniz. Görsel olarak karmaşık olmayan karikatürize edilmiş diyebileceğimiz karakterlere sahip. Her karakterin temasının ayrı olması ve oyun içi skinler oyunun kalitesini doğrudan gözler önüne sermektedir. Son olarak Valorant, şu anda uzun ve kısa mod olmak üzere iki farklı şekilde oynansa da ilerleyen zamanlarda yeni modlar ekleneceği konuşulmakta.
Kısa zamanda popüler olan ve çok sevilen Valorant merakı ülkemizde de gittikçe büyüyor. Bu nedenle oyunu oynamak isteyen oyunseverler en çok oyunu nasıl indirebileceğini, herhangi bir zorluğunun olup olmadığını merak ediyor. Valorant oyununu bir an önce indirip oynamaya başlamak isteyenler için yazımızın devamında bundan bahsediyor olacağız.
Valorant Nasıl İndirilir?
Yapmanız gereken ilk şey, Riot istemcisi içinde bir hesap açmak. Eğer League of Legends oynayan biriyseniz aynı yapımcının oyunu olduğundan oradaki hesabınızla da giriş yapabilirsiniz. Hesabınızı girdikten sonra karşınıza oyunu indirmek için bir sayfa çıkacaktır. Büyük kırmızı indirme düğmesine basarak oyunu kolay bir şekilde indirebilirsiniz. Bu işlem aynı zamanda Riot’un hile önleme programını da indirmektedir. Oyunu indirdikten sonra direkt Valorant’a giriş yapın, bu kısımda bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.
Valorant İçin Gereken Sistem Özellikleri
Valorant oyunu Riot tarafından her türlü bilgisayarda çalışabilecek şekilde tasarladı. Ancak sizin için önerdiğimiz minimum donanım gereksinimleri Windows 7 / 8 / 10 ve RAM 4 GB olmakta, bu özelliklere sahip bir donanımınız varsa Valorant açmak konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamanız pek mümkün değil.
Valorant Nasıl Oynanır?
İlk turunuza girmeden önce, her biri kendi rolüne ve bir galibiyete doğru birlikte çalışmak için tasarlanmış özel becerilerine sahip bir grup Ajan arasından seçim yapmalısınız. Herkes ajanını seçtikten sonra rastgele bir haritaya atlayacak ve resmi olarak ilk tura gireceksiniz.
Saldırı veya savunma oyuncusu olarak bir tur başlatın ve arada taraf değiştirin. Her ikisinden birini yapmadan önce, silah ve yetenek satın almanızı sağlayan satın alma aşamasında gezinmeniz gerekmektedir.
Tarafınızı ve silahınızı seçtikten sonra gerisi sizin nasıl bir strateji izleyeceğinize kalmış!
Rekabetçi Mod
Oyunu eğlenceli kılan en önemli detay ise oynadığınız 20 maç derecelendirildikten sonra aktifleşen rekabetçi modudur. Demir, Bronz, Gümüş, Altın, Platin, Elmas, Ölümsüz ve Valorant rütbelerinden oluşan bu oyunda her bir rütbeyi kazanmak için 5 maç oynamanız gerekmektedir. Görüldüğü gibi, Valorant oynaması basit bir oyun olsa da derece atlayıp, ustalaşması zor bir oyundur.
Oyundaki Karakterler
Daha önce de bahsettiğimiz gibi oyunda 15 ajan yani karakter mevcut. Karakterleri tanımanız ve ona göre seçim yapmanız oyun gidişatı açısından oldukça önemli. Karakterlerden kısaca bahsedelim.
- Brimstone
Yeteneklerinin kolay olması ve rahat kullanılması nedeniyle oyuna ilk başlayacak arkadaşlara önerilen karakterdir. Ultisi “uydu saldırısı” olan bu karakter çevresindeki düşmanlara lazer atışlarıyla büyük zarar verebiliyor.
- Phoenix
Oynaması oldukça eğlenceli olan bu karakterin ultisi kendisinden bir klon daha yaratması. Bu sayede kısa süreliğine iki karakterle oynama şansı kazanıyorsunuz. Dövüş stiliyle oldukça dikkat çeken bu karakter, savaş alanını flaş ve işaret fişeğiyle işaretliyor.
- Sage
Oldukça işlevsel özelliklere sahip olan bu ajanın ultisi ise “diriliş”. Bu sayede ölen bir takım arkadaşını tekrar canlandırabiliyor. Ayrıca agresif itmelerden de en az hasarla kurtulabilen bir karakter olduğu için oldukça tercih edilen bir konumda.
- Sova
Oklarla savaşan bu kahraman, haritada düşmanın işaretli olduğu yerlere ok atarak savaşabiliyor. Oldukça güçlü olan bu kahramanın ultisi duvarlardan geçen oklar atarak düşmana büyük ölçülerde hasar verebilmesi.
- Jett
En hareketli karakter olarak bilinen Jett, alışması zor bir karakter olabilmektedir. Kontrol etmesi zor olduğu için başlarda biraz zorlayıcı olsa da en güçlü karakterlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Jett’in ultisi ise “keskin fırtına”, bu sayede rakiplerine ard arda bıçak saldırısında bulunabiliyor.
Herkese açık olan 5 karakter bunlardı. Oyunda kilitli olan 10 karakter daha mevcut. Bu karakterlerin her birini tek tek açabilmek için belli görevleri tamamlamak ve 55 tl gibi bir tutar ödemek gerekiyor.
Kilitli Karakterler
- Viper
Viper oyundaki en havalı karakterlerden biri diyebiliriz. Savaş alanını kontrol etmek ve düşmanın görüşünü sakatlamak için bir dizi zehirli kimyasal cihaz kullanan bu karakter eğer toksinler avını öldürmezse, akıl oyunlarıyla onları öldürebilmek gibi bir güce sahip.
- Cypher
Cypher, düşmanın yerini tespit etmek için eğitilmiş bir karakterdir. Gizli ajan gibi her zaman düşmanın ensesinde olduğunu söyleyebiliriz. Ulti yeteneği “nöron hırsızı” ise ölen bir düşmanı kullanarak, adeta sorgulayarak diğer düşmanların konumunu ortaya çıkarıyor olması.
- Reyna
Ruh emici olan Reyna, ruh küresi tüketerek rakiplerinin canına okuyabilme özelliğine sahip bir karakter. Ultisi aktifken tamamen görünmez olan bu karakter, oyundaki en stratejik ve becerikli karakterlerden biri.
- Breach
Fay hattı yeteneği olan bu karakter, “artçı sarsıntı” ultisiyle rakiplerinin olduğu yerde sarsıntıya yol açabiliyor. Sarsarak sersemletme özelliği olan bu karakter, sarsıntılarıyla düşmanları havaya da savurabiliyor.
- Omen
Duvarlardan geçebilmesi ve düşmanları kör edebilmesi sayesinde savaşılması oldukça zor olan bu karakter “gizli adım” özelliği sayesinde de belli bir noktaya hiç kimse görmeden ışınlanabilmekte.
- Raze
Oldukça tartışılan bir karakter olan Raze, tamamı hasar vermeye yönelik bir karakter olduğu için aslında diğer ajanlardan bu yönüyle ayrılıyor. Akıl oyunlarına başvurmadan patlayıcı çantası sayesinde düşmana hasar verebilen Raze, oynaması oldukça kolay bir karakterdir.
- Skye
Tam bir support karakter olarak dikkat çekiyor. Flaş yetenekleri, kurt yeteneği ve takıma can verebiliyor olması bu ajanı kesinlikle değerli kılıyor. Takım olarak mücadele edenler için kesinlikle seçilmesi gereken bir karakter. Ultisi de kesinlikle rakipler için kabus.
- Yoru
Oyuna yeni gelen bir karakter diyebiliriz. Atak karakterler arasında en yenisi olabilir. Güçsüz olduğu için güncelleme ile kendisine bir takım yenilikler gelse de şuanda atak karakterler arasında en güçsüzü denebilir. Flaş yeteneği ve ultisi ile görünmez olması bu ajanın öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor.
- Astra
Özellikle savunma takımları için Astra mükemmel bir ekleme olabilir. Yaptıkları gerçekten harika. Görüş kapatma yada kendine çekme özellikleri ile rakibin görüş açısını kapatır. Kesinlikle Astra’ya karşı hücum etmek istemezsiniz. Özellikle yer gök ayna ultisi spike kurulduktan sonra iş yapacaktır.
- Killjoy
Tareti, bombaları ile kesinlikle sizin takımınızı bir adım öne çıkaracaktır. Bir çok özelliği var. Özellikle bomba kurulduktan sonra atılacak Killjoy ultisi nefes almanızı sağlayacaktır. Hem hücumda hem de savunma da Killjoy kesinlikle yararlı bir ajan.
Oyundaki karakterlerden ve oyunun genel yapısından siz sevgili oyun severlere mümkün olduğunca anlaşılır bir dille anlatmaya çalıştık. Valorant oyunundaki maceraların devamını keşfetmek size kalmış, bu stratejik oyunda size bol eğlenceler diliyoruz. Keyif alarak oynadığınız bir oyun olması dileğiyle.